Harmonie

De Koninklijke Volksharmonie St- Jozef heeft een vijftigtal leden en kent haar bestaan sinds 1898 in de Barakken te Menen. Het huidige repetitielokaal is gelegen in de Schansstraat 45, 8930 MENEN. De harmonie repeteert er wekelijks op vrijdagavond van 20u tot 22u. Op het jaarlijkse programma staan heel wat vaste (wandel)concerten. Daarnaast heeft de Volksharmonie ook haar eigen jeugdharmonie genaamd Athalo en een trommelkorps genaamd Barakatak.

De harmonie staat thans onder leiding van Astrid Lecluyse. Zij werd geboren in Roeselare op 25/04/1982. Ze begon haar muziekstudies aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Menen, waar ze slagwerk volgde bij Walter Vanbecelaere en Wim De Vlaminck. Na het behalen van de stadsmedaille zette ze haar studies verder aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen.

In 2005 studeerde ze af als Meester in de Muziek -optie percussie instrumenten- in de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers. Daarnaast volgde ze Hafabradirectie bij Steven Verhaert en behaalde ze tevens het diploma van geaggregeerde voor het onderwijs. In 2007 legde ze met succes haar eindexamen af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans ‘Emiel Hullebroeck’ Gent, in de richting Hafabra – dirigentenopleiding.

Ze is werkzaam als slagwerkleerkracht aan de Stedelijke Muziekacademie “Clemens Non Papa” Diksmuide en aan de Stedelijke Kunstacademie Poperinge. Als freelance percussioniste speelde ze reeds mee met de Filharmonie, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Anima Eterna en tal van gelegenheidsorkesten.

In Vlamo West-Vlaanderen maakt ze deel uit van de “Provinciale Artistieke Commissie drum, percussie, show en pipers”. Astrid is eveneens regelmatig aan het werk voor Vlamo als slagwerkdeskundige bij korpsen en fungeert vaak als jurylid op solistenwedstrijden voor slagwerk of op wedstrijden voor drumbands en percussie-ensembles

Haar eerste stappen als dirigente zette ze in Jeugdharmonie “De Bietjes” Rekkem en in Jeugdharmonie St. Cecilia Geluwe. In 2009 nam ze afscheid als dirigent van de Koninklijke Harmonie “De Verenigde Vrienden” Moorslede, waarmee ze in 2007 Provinciaal Kampioen werd in eerste afdeling.

Athalo sleepte in 2010 een “eerste prijs met onderscheiding” in de wacht op de “VLAMO Evaluatieconcerten voor jeugdorkesten” en de harmonie kroonde zich op 21 oktober 2012 tot Provinciaal Kampioen in de afdeling uitmuntendheid. Twee prestaties waar Astrid, samen met de muzikanten, bijzonder trots op is!

Ook in 2013 kaapte de harmonie, met tamboer majoor Tom Vandamme, een prijs weg. Ditmaal op het Herfstmuziekfestival te Izegem, een wedstrijd waar zowel het marcheren als het muzikale aspect beoordeeld wordt.

Op 4 oktober 2014 nam Astrid na 6 jaar, met een mooi slotconcert, afscheid als dirigent van de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie St-Cecilia Geluwe en enkele weken later behaalde ze met Athalo een “eerste prijs met grote onderscheiding in de eerste afdeling op de Vlamo Evaluatieconcerten voor Jeugdorkesten”. Een prachtige prestatie van de jeugdmuzikanten en een heel fijn moment voor Astrid om te stoppen als jeugddirigent.

Wil je meer te weten komen over onze harmonie? Neem dan contact op met voorzitter Toon Vanholme, Schonebeek 106, 8930 MENEN – toonvanholme@hotmail.com